Motor praktijkexamen

Als je een lespakket inclusief praktijkexamen volgt, dan schrijft je instructeur je in voor het praktijkexamen bij het CBR. Het praktijk-examen voor de motor duurt in totaal 55 minuten.

Start van het motor praktijkexamen

Eerst heb je een inleidend gesprek met de examinator in het examencentrum. Hierna volgt op het parkeerterrein een ogentest en een aantal voorbereiding- en controlehandelingen bij de examenmotor. Daarna gaat de examen-rit pas van start.

Afrijden en het praktijkexamen

De examinator en je rij-instructeur volgen je in een auto. De examinator let onder meer op je kijkgedrag, de plaats op de weg en of je voldoende rekening houdt met andere weggebruikers. Direct na afloop van het examen verkeersdeelneming vertelt de examinator in het examencentrum de uitslag.

Voorbereiden / checklist

Om niet voor verrassingen te komen staan, volgt hier een korte opsomming van wat je mee moet nemen naar het praktijkexamen bij het CBR:

Examen voertuigbeheersing

Examen verkeersdeelneming

  • Geldig motor theoriecertificaat
  • Een geldig uitslagformulier “Voertuigbeheersing” met voldoende resultaat
  • Een wettelijk toegestaan en geldig identiteitsbewijs
  • Optioneel: het adviesformulier van je tussentijdse toets
  • Geschikte kleding

Geschikte kleding

Sterk Rijopleidingen heeft op hoog schoeisel na alle maten van kleding gratis ter beschikking. Toch adviseren wij alles wat je zelf hebt gewoon lekker aan te trekken. Let op de volgende punten:

Motorhelm
Je bent verplicht een goedgekeurde helm te dragen. Liefst een helm die licht van kleur is of voorzien is van retro-reflecterende kenmerken zodat je goed opvalt in het verkeer.

Kleding
Je draagt kleding waarvan de broek de benen bedekt. De jas moet het bovenlichaam en de armen helemaal bedekken. De broek en de jas mogen één geheel vormen. Voor alle kleding geldt dat je bij voorkeur kleding draagt die speciaal bedoeld is voor motorrijders. De uitrusting moet in ieder geval stevig genoeg zijn om je te beschermen als je onverhoopt valt of bijvoorbeeld de hete uitlaat van de motorfiets raakt. Ook heeft je kleding bij voorkeur, net als bij de helm, retro-reflecterende eigenschappen, of andere kenmerken die ervoor zorgen dat je goed opvalt in het verkeer. Tot slot moet de kleding je voldoende beschermen tegen de weersomstandigheden tijdens het examen.

Oogbescherming
Je gebruikt bij voorkeur een vorm van oogbescherming, zoals bijvoorbeeld een helmvizier, motorbril of (zonne)bril.

Zorg daarnaast voor een gezondheidsverklaring. Deze kan aangevraagd worden bij het CBR.

Pakketten & PrijzenMeer info

Neem contact met mij op over: